200 jaar oud en nog steeds heilzaam

Misschien gaat het wel de boeken in als het best bewaarde familierecept ooit…. Het recept van de remedie tegen eczeem. Al vanaf 1800 wordt het van ouder op kind doorgegeven. De huidige maakster is de bijna 85 jarige mevrouw Van Leeuwen uit Heerde. Vele potjes smeersel heeft ze al door haar handen laten gaan. De mensen komen van heinde en verre om bij haar de potjes te kopen, omdat er niets zo goed helpt als dit natuurproduct.

De belofte
Het is rond 1800 wanneer de betovergrootmoeder van mw. Van Leeuwen als dienstmeisje bij een huisarts in Wijhe werkt. Haar vader lijdt aan baardschurft. De dokter heeft er wel een middeltje voor, maar mag het niet als medicijn uitschrijven omdat hij zich daarmee schuldig maakt aan kwakzalverij. Hij geeft het meisje het recept, maar laat haar daarbij beloven dat dit geheim niet verder verteld mag worden en dat het altijd bij haar in de familie moet blijven. Aldus geschiedde.
En zo worden al generaties lang de mensen met huidproblemen geholpen door het huismiddel van deze familie.

Dankbaar
De kleindochter van het dienstmeisje, de in 1858 geboren oma van  mw. Van Leeuwen, naar wie ze ook vernoemd is prijkt op een statig schilderij in de woonkamer van deze krasse dame. Zij was degene die Van Meurs, burgemeester van Heerde met haar bloedzuiverende smeersel van zijn baardschurft af hielp. Of wat te denken van de beroemde schilder Lussenburg uit Nunspeet, bekend om zijn zeegezichten. Stad en land had hij afgelopen met het ernstige eczeem op zijn hoofd. Allerlei professoren bezocht hij en beloofde ze zelfs een schilderij wanneer hij maar van die vervelende eczeem zou af komen. Niemand kon hem echter helpen tot hij met ’oma’ in aanraking kwam. Hij smeerde, genas en kwam met een schilderij onder zijn arm zijn dank betuigen.

Geen garantie
Dit zijn er slechts enkele in een lange rij van namen. Je zou bijna denken dat het reclame is, maar dan niet om er zelf beter van te worden. “Ik heb wel eens met jeukende vingers gestaan wanneer mensen in het ziekenhuis niet geholpen kunnen worden. Gewoon, omdat je de verhalen kent van mensen die er baat bij hadden. Je wilt de mensen nu eenmaal helpen”, zegt mw. Van Leeuwen. “Maar we geven geen garantie. Soms werkt het gewoon niet. Je mag er bijvoorbeeld geen alcohol bij nuttigen en je moet het consequent gebruiken. Dan heb je er het meeste baat bij. Maar niet iedereen kan dat opbrengen".

Momenteel revalideert “de Heerdese Klazien uut Zalk” in Wendhorst na een mislukte knieoperatie. Maar ze hoopt rond haar verjaardag (pasen) weer thuis te zijn om haar klanten weer te kunnen voorthelpen. In haar leven heeft ze al zo’n 840 kilo smeersel gemaakt en hoewel haar zoon en schoondochter het recept inmiddels ook prima kunnen verwerken, hoopt ze er voorlopig nog niet mee te stoppen. Haar verdienste? “Ik hoef er niet beter van te worden, als een ander er maar beter van wordt”.

Bovenstaand verhaal werd 22 februari geschreven door een correspondent van Heerde huis aan huis